Den viktiga frågan om företagets styrelsearbete

2018-10-23

StyrelseAkademien Stockholm/Uppsalas Medlemsmorgon var välbesökt denna morgon, då Therese Reinfeldt föreläste om Vägen till styrelseuppdrag. Therese är en av Sveriges mest erfarna styrelserekryterare och medlem i StyrelseAkademien Stockholm. Hon har arbetat med såväl noterade, privata, statliga, som riskkapitalägda bolag i olika faser av deras utveckling. Therese har med andra ord en unik förståelse för olika bolags utmaningar och prioriteringar samt insikt i vilka kompetenser och erfarenheter som behövs i styrelsen för att skapa bästa förutsättningar för tillväxt och lönsamhet.  Det hon söker under sitt rekryteringsarbete av styrelseledamöter är så som erfarenhet av tillväxtskapande/skalat upp verksamheter, internationalisering, omstruktureringar/turnarounds.  Therese beskriver vidare att rollen som styrelseledamot kräver en god anpassningsförmåga, nyfikenhet och vilja att hänga med i samhällsutvecklingen och digital mognad är ett måste.

Min forne lärare under certifieringsutbildningen Rätt fokus i styrelsearbetet för aktiebolag (SME), Ove Liljedahl, ackrediterad lärare på StyrelseAkademien,  berättade att det i många fall är en merit att som styrelseledamot inte ha branschkunskap. Det ökar möjligheten till nya infallsvinklar och skapandet av kreativa idéer som utvecklar företaget.

Medlemsmorgonen modererades av duktiga Johanna Tesdorph, som själv har en minst sagt imponerande erfarenhet som styrelseordförande och styrelseledamot. En oerhört inspirerande morgon och arbetet för att skapa ökad insikt om vikten av ett aktivt styrelsearbete i mikro- och småföretag fick näring.