Lära av misstag!

Hör upp alla företagare där ute!

Än en gång har jag inte gjort som jag lär och konsekvenserna gör mig nästan sömnlös, så hör upp och lär av mina misstag.

Eftersom jag själv reagerar negativt på hemsidor som inte är uppdaterade, innehåller stavfel och liknande slarvfel, har jag inlagt i almanackan att kolla över mina hemsidor en gång i månaden. Det har fungerat hyfsat, men som sagt, senaste året har allt sådant tyvärr blivit bortprioriterat.

När jag nu tagit tag i uppgiften stiger skammens rodnad på mina kinder. Hade jag gått in på en hemsida som www.svahnkonsult.se hade jag snabbt lämnat den. Datum som passerat, länkar som inte fungerar, ja ni fattar. Men – Svetten bröt ut på riktigt när jag började se över www.hallbarafortetagaren.se.

Så här: När jag gjort mina hemsidor har jag alltid låtit bli att ha kommentarsfält. Plötsligt började det poppa upp mail om obskyra inlägg på hemsidorna. Jag var in och kollade, men inget syntes på hemsidorna, så jag rensade bara bort skräpet med jämna mellanrum. Grubblade en stund över hur nättrollen kunde komma in, men släppte det sedan. Företaget som gjort mer avancerad genomgång av hemsidorna hade lagt ner och jag hade inte tagit tag i att hitta ersättare som ”IT-ansvarig” på företaget. Hösten 2023 började det komma inlägg på www.hallbaraforetagaren.se med en intensitet av flera mail om dagen emellanåt. När jag för ett par dagar sedan kavlade upp ärmarna och började gå igenom hemsidorna gjorde jag en minst sagt chockerande upptäckt. Alla dessa vidriga kommentarer med länkar låg fullt synliga i bloggens olika inlägg. Nättrollen hade inte bara lyckats ta sig in. De hade även på något sätt lyckats godkänna inläggen. Hur det är tekniskt möjligt övergår mitt förstånd. Det jag förstår är att det blir en priofråga kommande vecka att få ny IT-konsult som kan täppa till de motorvägar nättrollen verkar ha skapat rakt in på hemsidan. Tips från coachen är således att:

  • Kolla igenom din hemsida med jämna mellanrum efter felstavningar och andra slarvfel som kan ha uppkommit vid uppdateringar eller som hängt kvar över tid.
  • Om du själv inte är professionellt IT-kunnig – Se till att ha ett avtal med ett IT-företag för kontinuerliga uppdateringar och genomgång av skydd mot intrång på hemsidan
  • Om du får mail om inlägg trots att du inte har den funktionen – Gå så snabbt du kan in och kolla så trollen inte gjort synlig skada

Har du ytterligare tips eller erfarenheter – Dela gärna med dig hur vi mindre företag utan anställd IT-professionell kan skydda oss från intrång eller annat som kan skada varumärket.